6 Δεκεμβρίου 2016

Απόφαση Σ.τ.Ε. υποχρεώνει την ΔΕΗ σε άμεση καταβολή οφειλών. Επιταχύνονται οι πληρωμές το επόμενο διάστημα / βελτιώνονται οι υπερημερίες μας....

 7 12 2016 / 09:42
 (update):

 Σύμφωνα με πληρέστερη ενημέρωση, το ποσό που είναι υποχρεωμένη να πληρώσει η ΔΕΗ προς τον ΛΑΓΗΕ για λογαριασμό θερμικών παραγωγών και παραγωγών ΑΠΕ, μετά την απόφαση του ΣτΕ είναι περίπου 155 με 160 εκατ. ευρώ και ΟΧΙ περί τα 400 που γράψαμε αρχικά.
     Πρόκειται μάλιστα για ποσά που έχει κατά βάση περιλάβει στις προβλέψεις της η ΔΕΗ, παρότι βεβαίως θα την δυσκολέψουν σημαντικά σε ταμειακό επίπεδο, ειδικά υπό τις παρούσες συνθήκες.
    Συγκεκριμένα η δαπάνη που βαραίνει τη ΔΕΗ αφορά:
         # Πρώτον, το υπόλοιπο 50% των 96,6 εκατ. ευρώ που είχαν επιμεριστεί, βάσει της απόφασης της ΡΑΕ του 2013 από το ΛΑΓΗΕ στη ΔΕΗ για την κάλυψη του ελλείμματος στον ΗΕΠ κατά τη διάρκεια των ετών 2011 - 2012 από την αποχώρηση των Energa και Hellas Power.H ΔΕΗ είχε καταβάλλει τα μισά με βάση τα ασφαλιστικά μέτρα που είχε εκδώσει το ΣτΕ. Με βάση τις εκτιμήσεις, όταν γίνει η τελική εκκαθάριση, το ποσό που θα κληθεί να πληρώσει η ΔΕΗ θα φτάσει στα 75 με 80 εκατ. ευρώ.
         # Δεύτερον, ποσό περίπου 80 εκατ. ευρώ, όπως υπολογίζει η ίδια η ΔΕΗ, με βάση την ίδια απόφαση του ΣτΕ, λόγω απαγόρευσης συμψηφισμού υποχρεώσεων και απαιτήσεων που έκανε η ΔΕΗ από τις ταυτόχρονες ιδιότητές της ως παραγωγού και προμηθευτή  σε σχέση με την ενέργεια που παράγεται από ΑΠΕ σε κτηριακές εγκαταστάσεις.
     Βεβαίως τα ποσά που οφείλει να δώσει η ΔΕΗ στον ΛΑΓΗΕ είναι πράγματι υψηλά, φτάνοντας συνολικά τα επίπεδα των 400 εκατ. ευρώ, αλλά αυτά αποτελούν "γνωστές" οφειλές και δεν αφορούν τα αποτελέσματα που προκύπτουν από την απόφαση του ΣτΕ στην οποία αναφέρεται το δημοσίευμα του energypress
                                                  Το προηγούμενο ρεπορτάζ από το energypress είχε ως εξής:
    Υποχρεωμένη να καταβάλλει στον ΛΑΓΗΕ - και μέσω αυτού στους παραγωγούς ΑΠΕ- όλα τα ποσά που συμψήφιζε κατά τις συναλλαγές της με τον ΛΑΓΗΕ, είναι η ΔΕΗ,
 μετά από σχετική απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας. Τα ποσά αυτά υπολογίζονται, συνολικά, σε 400 εκατ. ευρώ, ποσό ιδιαίτερα μεγάλο για τα σημερινά δεδομένα του ταμείου της ΔΕΗ.
     Ειδικότερα, αρνητική για τη ΔΕΗ ήταν, σύμφωνα με πληροφορίες του energypress, η απόφαση που έλαβε προ ημερών το Συμβούλιο της Επικρατείας, απορρίπτοντας σχετική αίτηση ακύρωσης που είχε καταθέσει η επιχείρηση το 2013, ως προς την απόφαση της ΡΑΕ για απαγόρευση συμψηφισμού των οφειλών και των χρεών της ΔΕΗ προς το λειτουργό και το διαχειριστή της αγοράς ηλεκτρισμού.
     Η απόφαση της ΡΑΕ προέκυψε μετά από καταγγελία που έκανε το 2013 η Elpedison. Κατά την εξέταση της υπόθεσης διαπιστώθηκε η ύπαρξη του συμψηφισμού από την πλευρά της ΔΕΗ, ο οποίος, όπως προκύπτει από την απόφαση της Αρχής, πρέπει γίνεται αποκλειστικά και μόνο από τον ΛΑΓΗΕ και όχι αυτοβούλως από τη ΔΕΗ, ενώ σε κάθε περίπτωση αντίστοιχη δυνατότητα συμψηφισμού δεν έχει ο ΑΔΜΗΕ.
     Επίσης η ΡΑΕ τόνιζε στην απόφασή της ότι όσο οι εκκαθαριστές της αγοράς, ανέχονται τη συγκεκριμένη καταχρηστική πρακτική συμψηφισμού της ΔΕΗ, παραβιάζουν το ρυθμιστικό πλαίσιο της αγοράς.
     Η ΔΕΗ προσέφυγε, τότε, στο ΣτΕ με αίτηση ακύρωσης της απόφασης της ΡΑΕ. Η απόφαση επί της αίτησης της ΔΕΗ εκδόθηκε τώρα και είναι απορριπτική. Αυτό σημαίνει ότι η ΔΕΗ πρέπει να καταβάλλει άμεσα τα επίμαχα ποσά, τα οποία, σύμφωνα με πληροφορίες, είναι περίπου 200 εκατ. ευρώ προς τους θερμικούς ηλεκτροπαραγωγούς και άλλα περίπου 200 εκατ. ευρώ προς τους παραγωγούς ρεύματος από ΑΠΕ. Τα ποσά αυτά πρέπει να καταβληθούν προς τον ΛΑΓΗΕ, ο οποίος στη συνέχεια θα πρέπει να τα αποδώσει στους δικαιούχους.
     Παρόλα αυτά, σύμφωνα με πληροφορίες, έχουν ξεκινήσει διαδικασίες συνεννόησης, προκειμένου η ΔΕΗ να καταβάλλει τα ποσά σε δόσεις και όχι εφάπαξ, πράγμα που θα ήταν άλλωστε σχεδόν αδύνατο λαμβανομένης υπόψη της ταμειακής κατάστασης της επιχείρησης. 
πηγή: energypress.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου